Inspiratie Bonnike Makelaardij

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Bonnike Makelaardij
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Windpark niet zonder subsidie

Terug naar overzicht

Vanwege de sterk dalende kosten voor de bouw van windmolenparken in de Noordzee is er steeds minder subsidie nodig. Toch kan windenergie voorlopig niet zonder overheidssteun. Dat stelt de Algemene Rekenkamer.

In het rapport 'Focus op kosten windenergie op zee' halen de rekenmeesters een uitspraak van minister Wiebes onderuit. Hij stelde in maart dat de windmolenparken Hollandse kust Zuid | & || voor de kust van Noordwijk en Katwijk in 2022 zonder subsidie tot stand zouden komen. Wiebes' claim blijkt niet waar te zijn. Bij de vergunning die aan Nuon is verleend, is inderdaad geen sprake van subsidie. Waar de minister met zijn uitspraak echter geen rekening mee heeft gehouden, zijn de kosten voor het aanleggen van het elektriciteitsnetwerk tussen het park en de kust. Dat wordt door netwerkbeheerder Tennet gedaan met behulp van miljarden euro's aan overheidssteun. 

De overheid en het bedrijfsleven hadden zich in 2013 tot doel gesteld de bouwkosten in tien jaar tijd met 40 procent omlaag te brengen. Dankzij technologische ontwikkelingen, goedkopere grondstoffen en gunstige leningsvoorwaarden gaat dit vermoedelijk ruimschoots worden gehaald. Zo'n zelfde daling wordt ook voorzien bij de aanleg van elektriciteitsnet door Tennet. Door deze positieve ontwikkelingen daalt de totale overheidsbijdrage voor de windparken sneller dan verwacht. 

Waar de aanlegkosten voor windmolenparken de afgelopen jaren sterk zijn gedaald, en naar verwachting nog verder naar beneden zullen gaan, lopen de aansluitkosten juist op. Voor de periode tot en met 2023 is daar 4 miljard euro aan subsidie gereserveerd. Voor de periode tussen 2023 en 2030 komen de aansluitkosten volgens de rekenkamer waarschijnlijk een stuk hoger uit: 5 á 6 miljard euro. Dat komt vooral doordat de parken die dan worden aangelegd verder uit de kust zullen liggen.