Inspiratie DIVA Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van DIVA Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Buurtfeestje organiseren? De gemeente subsidieert.

Terug naar overzicht

Een van de redenen waarom buurtfeesten niet van de grond komen is het kostenplaatje. U hebt een creatief plan en weet precies wat u wilt. Tijdens het maken van de begroting krijgt u het benauwd. Hoe moet het mooi uitgedachte buurtfeest een succes worden zonder geld? Vraag het de gemeente.

Laagdrempelig

Weet u wie uw buren zijn? U kent hun gezichten en misschien de auto waarin zij rijden. Maar weet u eigenlijk wat de buurman voor werk doet? Heeft hij überhaupt een baan? En de vrouw aan de overkant van de straat. Zag u nu goed dat zij zwanger is? Het stel dat sinds kort in de straat is komen wonen wilt u graag welkom heten, maar om daar nu zomaar op af te stappen… U bent vast niet de enige. Een buurtfeest is de ideale manier om uw buren, de buren van uw buren en nog verder op een laagdrempelige manier te leren kennen. Het goede nieuws is dat bijna iedere gemeente een buurtfeest subsidieert.

Leefbaarheid

Vanuit de gemeente worden buurtinitiatieven volop gesteund, om sociale contacten te stimuleren en daarmee de leefbaarheid te verhogen. De gemeente vindt het belangrijk dat haar inwoners prettig naast elkaar wonen, met alle positieve gevolgen van dien. Een eenmalige activiteit, maar ook terugkerende evenementen kunnen daarom subsidie krijgen van de gemeente. Het hangt van de gemeente en van de activiteit af hoeveel subsidie dat is. Wat alle gemeenten echter als overkoepelende voorwaarden stellen is dat iedereen in de buurt moet worden uitgenodigd. Daarnaast moeten bestaande buurtverenigingen worden betrokken en iedere buurtbewoner moet een flyer in de bus krijgen.  

Aanpak

De subsidieaanvraag pakt u als volgt aan:

  • Ga naar de website van uw gemeente en bekijk tegen welke voorwaarden u subsidie krijgt voor uw buurtfeest.
  • Het is belangrijk dat uw buurtfeest echt bijdraagt aan het verbeteren van het contact tussen de buren onderling. Werk dat uit voordat u de subsidie gaat aanvragen.
  • Maak een compleet overzicht van de kosten die u maakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan flyers, stroompunten voor de muziek, partytenten en een springkussen voor de kinderen.
  • Dien uw plan, inclusief kloppende begroting, in bij de gemeente.
  • Werk intussen al aan de promotie. Maak uw buren alvast enthousiast om uw plannen te steunen. Hoe meer support hoe leuker de organisatie wordt.

Als de aanvraag eenmaal is goedgekeurd, zorg dan – om het ook echt gezellig te houden – dat iedereen de regels kent en zich hieraan houdt. Een buurtfeest waar buren de politie bellen in verband met geluidsoverlast is niet bepaald sfeer verhogend...