Inspiratie DIVA Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van DIVA Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

DIVA Makelaars beantwoordt de vraag van de maand

Terug naar overzicht

Wat hoort allemaal bij de roerende zaken wanneer ik een huis koop?

DIVA Makelaars: "Tijdens de bezichtiging van een woning wordt u vaak beïnvloed door het interieur. De meubels die erin staan, de gordijnen voor de ramen of kleur van de accessoires waarmee de woning zijn eigen sfeer krijgt. De zogenaamde roerende goederen. Zodra u de woning hebt gekocht zijn al deze medebepalende factoren echter verdwenen en blijft in de regel een kale ruimte over.

Bij het kopen van een woning wordt altijd gesproken over de onroerende zaak en roerende zaken. De onroerende zaak is, volgens de model koopovereenkomst, ‘het eigendom van het perceel met woning en verdere aanhorigheden’. Onder de verdere aanhorigheden vallen bijvoorbeeld de garage, schuur of carport. Spreekt u verder niets af in de koopovereenkomst, dan koopt u alleen de onroerende zaak. 

U kunt echter ook roerende zaken kopen. Deze zaken vallen officieel buiten de koop, maar kunnen worden opgenomen in de koopovereenkomst. Roerende zaken zijn alle zaken die verplaatst kunnen worden. Denk hierbij aan alle soorten meubilair. Van banken, tot tafels en kasten. Toch zijn de roerende zaken vaak onderwerp van discussie. Valt de perfect op maat gemaakte inbouwkast in de slaapkamer nu wel of niet onder de roerende zaken? En de hordeur die precies bij de openslaande tuindeuren past? 

Om hier geen misverstanden over te laten ontstaan, worden de roerende zaken opgenomen in de koopovereenkomst. Er wordt een lijst gemaakt waarop wordt aangegeven welke zaken in de woning achterblijven, welke zaken door de verkoper worden meegenomen en welke zaken ter overname worden aangeboden. Verkoper en koper kunnen dus afspreken wat er bij de overname van de woning wel en niet is inbegrepen. Deze lijst is bindend en maakt duidelijk wat er allemaal bij de koop is inbegrepen."