Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Bijkomende kosten bij het kopen van een woning

Terug naar overzicht

Vanaf het moment dat u een huis gaat kopen, weet u dat u flink in de buidel moet tasten. Want naast de maandelijkse hypotheeklast, zijn het vooral de bijkomende kosten die u af en toe even laten slikken. Met welke bijkomende kosten moet u rekening houden?

Eigen portemonnee

U hebt goed onderhandeld over de verkoopprijs, u bent tevreden. U zit nog niet aan uw plafond, dus u hebt nog een klein beetje ruimte voor de notariskosten, de overdrachtsbelasting en een bouwkundige keuring. Echter, u bent er dan nog niet helemaal. Omdat u op dit moment maximaal 100 procent van de marktwaarde van de gekochte woning kunt lenen, zijn er veel kosten die u uit eigen portemonnee moet betalen. Welke kosten dat zijn, hangt ervan af of u nieuwbouw of bestaande bouw koopt.

Bestaande bouw

Bij bestaande bouw betaalt u de kosten koper. Dit zijn, zoals de naam al zegt, de kosten die voor rekening van de koper komen en bestaan uit alle kosten die u bij het kopen van een huis hebt. Dit zijn:

 • Overdrachtsbelasting: dit is 2 procent van de totale koopsom
 • Notariskosten: voor het opstellen van de hypotheekakte, leveringsakte en inschrijving bij het Kadaster
 • Makelaarskosten: voor de eventuele begeleiding bij het kopen van de woning
 • Taxatiekosten: deze kosten verschillen per taxatiebureau/makelaarskantoor
 • Advies- en bemiddelingskosten bij het afsluiten van de hypotheek en bijbehorende verzekeringen
 • Bouwkundig rapport: waarin de staat van de woning wordt omschreven, is bij sommige hypotheekverstrekkers verplicht
 • Aanvraag NHG (Nationale Hypotheek Garantie): 0,9 procent van de koopprijs.

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw betaalt u geen kosten koper. Deze woningen zijn vrij op naam. Dit houdt in dat er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. Daarnaast vervallen ook de kosten van de leveringsakte en de inschrijving bij het Kadaster. In het geval van nieuwbouw betaalt u al voor de woning nog voordat u de sleutel overhandigd hebt gekregen. Deze kosten komen neer op gemiddeld 9 procent van de koopprijs. U betaalt:

 • Het bouwdepot: dit is een deel van uw hypotheek dat wordt gereserveerd voor de bouw of de aankoop van de woning. Dit bedrag wordt op een aparte rekening gezet waaruit u de rekeningen voor de bouw betaalt.
 • Bouwrente: de aannemer schiet in de eerste fase van de bouw, de kosten voor. Deze moet u als koper terugbetalen, met rente.
 • Hypotheekrente tijdens de bouw: zodra de hypotheek de notaris is gepasseerd, betaalt u rente en aflossing. Hebt u, op het moment dat er gebouwd wordt nog een koopwoning, dan betaalt u een dubbele rente.
 • Overige kosten: de verkoper kan verschillende kosten doorberekenen aan de koper. Denk hierbij aan de koop van de grond, aansluitkosten op bijvoorbeeld water en elektriciteit, kosten voor architecten en gemeentelijke belastingen.

Houd er bij het kopen van een huis altijd rekening mee, dat er meer kosten gemaakt moeten worden dan alleen de verkoopprijs.