Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Bouwtekening van uw woning opvragen doet u zo

Terug naar overzicht

Soms wordt er gevraagd naar de bouwtekening van uw woning. Als u gaat verbouwen bijvoorbeeld. Of als u wilt weten of er asbest in uw woning gebruikt is. Maar hoe komt u eigenlijk aan de bouwtekening van uw woning? 

Gemeentearchief

Soms liggen de bouwtekeningen gewoon bij de eigenaar van de woning op zolder. Bij heel veel andere huiseigenaren is dit echter niet het geval. Als gevraagd wordt naar de bouwtekening van uw woning, kunt u deze opvragen bij het gemeentelijk archief van uw woonplaats. In heel veel gevallen zijn deze bewaard gebleven en gearchiveerd. Wanneer het gemeentearchief deze tekeningen niet meer heeft, dan is dat vaak het gevolg van externe omstandigheden. Brand, waterschade of andere rampen waarbij het gemeentearchief is vernietigd. In sommige gevallen zijn bouwtekeningen simpelweg zoekgeraakt.

Veiligheidseisen

De reden dat de gemeente de bouwtekening bewaart, is omdat aangetoond moet worden dat iedere woning in Nederland voldoet aan bepaalde veiligheidseisen. De bouwtekeningen zijn daarvan het bewijs. Zodra u wilt verbouwen, moet dit ook weer volgens bepaalde veiligheidseisen gebeuren en de bouwtekening is daarbij de leidraad. 

Procedure

Het opvragen van de bouwtekening is heel eenvoudig. U maakt een afspraak bij de gemeente om de tekeningen op te vragen. De opslag is in de regel goed op orde bij de diverse gemeenten. Het zijn de procedures om erover te kunnen beschikken waarin de gemeenten verschillen. Er is dus geen generieke handeling voor het opvragen van de bouwtekeningen. De ene gemeente heeft bijna alles gedigitaliseerd, waarbij de andere gemeente een groot papieren archief heeft. Kasten met mappen vol bouwtekeningen. De ene gemeente mailt u de bouwtekening, terwijl de andere gemeente een usb-stick meegeeft. Hoe uw gemeente de procedures heeft geregeld, kunt u het beste bij de gemeente zelf navragen. 

Kosten

Over het algemeen geven gemeenten u niet de originele bouwtekeningen mee. U kunt zich voorstellen dat er dan nog wel eens wat zoekraakt. Wanneer de gemeente de bouwtekening nog niet digitaal heeft, bijvoorbeeld omdat het een oud huis betreft, kunnen deze voor u worden gekopieerd of ingescand. U kunt er ook zelf een foto van maken. Houd er rekening mee dat het opzoeken van de juiste bouwtekening gemiddeld zo’n één tot drie uur in beslag neemt. De kosten voor het opvragen van de bouwtekeningen verschillen per gemeente. Houd rekening met enkele tientjes.