Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

De juiste haard voor uw huis

Terug naar overzicht

U overweegt al een tijdje een open haard in uw woning te plaatsen. De gezellige sfeer en de fijne warmte die een haard geeft, zijn doorslaggevend geweest. Maar welke haard gaat het worden? Een open haard, een gashaard, of toch een elektrische haard? We zetten de voor- en nadelen van enkele haarden op een rij.

Open haard

De open haard is de meest traditionele haard in het rijtje. Het knisperende vuur, de geur. Het heeft iets nostalgisch. Toch is een traditionele open haard niet altijd meer de grote favoriet. Door het open kanaal verdwijnt er veel warmte naar buiten. Voor de aanleg hebt u een schoorsteen nodig. Zit deze er nog niet, dan is een kleine verbouwing nodig om deze te realiseren. Daarnaast is de open haard ook niet de meest milieuvriendelijke variant. Bij de verbranding komt veel fijnstof vrij, wat schadelijk is voor de luchtwegen. Het is vooral de romantiek en de sfeer, in combinatie met de rechtstreekse warmtestralen, die de traditionele open haard voor een aantal huishoudens nog steeds favoriet maakt. 

Gesloten haard

Een alternatief voor de open haard is de gesloten haard. Deze heeft veel kenmerken die een open haard ook heeft, maar – zoals de naam al zegt – is deze haard gesloten door middel van een glazen front. Het voordeel daarvan is dat deze haard een hoog rendement heeft. De ventilatie kan bij een gesloten haard wel wat luidruchtig zijn.

Gashaard

Een gashaard is van een afstand bijna niet te onderscheiden van een open haard. Echter ligt er nu geen echt hout op het rooster maar ‘hout’ van keramiek. Het grote voordeel ten opzichte van een open haard is dat u geen voorraad hout in uw schuur hoeft te laten drogen. Ook hebt u geen schoorsteen nodig, een gasaansluiting is voldoende. De verwarming is een stuk effectiever wanneer u deze vergelijkt met een open haard. Daarnaast is de gashaard ook erg schoon. Geen rook of uitstoot van fijnstof. En geen geur, maar dat kan voor sommige mensen ook een nadeel zijn. De gashaard is eenvoudig via een knop aan of uit te zetten. Ook bedient u hiermee de intensiteit van het vuur. Het grote nadeel is de aanschafprijs. Deze is behoorlijk hoog. De gashaard verwarmt vooral de ruimte rondom de haard zelf en niet de gehele kamer. 

Elektrische haard

De elektrische haard is meer bedoeld als sfeerhaard dan warmtehaard. Het grote voordeel is dat er geen rookkanaal nodig is, waardoor u hem overal in huis kunt neerzetten. Verder heeft hij vergelijkbare kenmerken met de gashaard. De elektrische haard is schoon, u hebt geen voorraad hout nodig en hij is ook zeer gebruiksvriendelijk. De elektrische haard geeft wel veel minder warmte af dan een gashaard. U hebt ook geen echt vuur. Maar de illusie van vuur is soms al voldoende. 

Bio-ethanolhaard

Relatief nieuw is de haard op bio-ethanol. Bio-ethanol is een soort alcohol van biologische oorsprong, wat u aansteekt en vervolgens blijft branden. De uitstoot is vergelijkbaar met de uitstoot van een paar kaarsen. Een bio-ethanolhaard kunt u overal neerzetten, omdat ook hier geen rookkanaal voor nodig is. Deze haard is de meest milieuvriendelijke variant, maar levert ook meer sfeer dan warmte. Hij heeft daarnaast wel een hoog rendement.