Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Duimen draaien en afwachten bij loting nieuwbouwwoning

Terug naar overzicht

Met het floreren van de woningmarkt is het ook steeds meer dringen bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Steeds vaker wordt daarom geloot bij nieuwbouwprojecten. Het is belangrijk dat u weet wat u kunt verwachten.

Wat u kunt verwachten

De vraag naar het aantal nieuwbouwwoningen is groter dan het aantal nieuwbouwwoningen dat opgeleverd gaat worden. Grote kans dat u in een loting terecht komt voor het huis dat u wilt kopen. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk, zo’n loting? En wie bepaalt eigenlijk of er geloot wordt en belangrijker nog: kunt u deze loting zelf positief beïnvloeden?

Projectontwikkelaar bepaalt

Er wordt pas bepaald of er geloot gaat worden op het moment dat de inschrijving voor het project gesloten is. Logisch, want pas op dat moment weet de projectontwikkelaar hoeveel belangstelling er is voor de woningen en voor welke woningen specifiek. De projectontwikkelaar bepaalt in dit geval dan ook of er geloot gaat worden of niet. Het hoeft echter niet zo te zijn dat er op het hele project geloot gaat worden. Het gaat om het aantal inschrijvingen per specifieke woning.

Uitvoeren van de loting

Er gelden geen wettelijke regels omtrent de loting van nieuwbouwwoningen. Wie de loting uitvoert kan per project verschillen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de notaris uit alle gegadigden een naam trekt, die dan vervolgens het eerste recht heeft om een woning te kiezen. Nummer twee heeft het tweede recht, enzovoort.

Haalbaarheidscheck

Om in de spreekwoordelijke hoge hoed van de notaris terecht te komen, dient u te voldoen aan de haalbaarheidscheck, waaruit blijkt of u als koper de woning kan betalen. De verklaring van de financieel adviseur, waarin staat dat u de financiële middelen hebt om voor de woning in aanmerking te komen, is dan uw bewijs om deel te nemen aan de loting.

Ingeloot

Op het moment dat u bent ingeloot, krijgt u hiervan - op een vooraf vastgestelde datum - bericht. U gaat dan in gesprek met de makelaar en u kunt aan de slag met het regelen van de hypotheek. Het kan zijn dat u in de tussentijd een andere woning hebt gevonden, of de financiële situatie is veranderd waardoor u de financiën toch niet rond krijgt. Geen stress, zodra u bent ingeloot, bent u niet verplicht tot koop over te gaan. Ook als u bent ingeloot, mag u altijd van de koop afzien.

Reservelijst

Op het moment dat u van de koop afziet, komt er weer een plek vrij voor iemand anders. Op dat moment hebben de mensen op de reservelijst weer een kans om voor de woning in aanmerking te komen. Het is daarom altijd zinvol om uzelf op de reservelijst te plaatsen als u in eerste instantie bent uitgeloot.

Wat je zelf kunt doen

De loting is dus letterlijk een loterij, waar u als koper geen invloed op kunt uitoefenen. Inschrijven onder een valse naam om extra kans te maken of extra betalen om onder de loting uit te komen, het heeft allemaal geen zin. Sterker nog, het is fraude en dus verboden. De enige dat u kunt doen is uw duimen draaien en afwachten...