Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Flink meer woningtransacties in april en mei, huizenprijs blijft stijgen

Terug naar overzicht

In april en mei worden door het Kadaster fors meer woningtransacties geregistreerd in vergelijking met deze maanden vorig jaar. In april stijgt het aantal transacties met 6,4%, in mei zelfs met 8%. Dit meldt Woningmarktcijfers.nl op basis van de cijfers van het Kadaster. In de eerste vijf maanden van 2019 zijn door het Kadaster 84.442 transacties geregistreerd. In vergelijking met deze maanden in 2018 is het transactievolume met 2,5% gedaald.

Gemiddelde woningprijs € 302.000 

Kopers van bestaande woningen hebben in de eerste 5 maanden van 2019 gemiddeld € 302.000 voor hun woning betaald. Het prijsniveau boven € 300.000 lijkt structureel te worden, alleen in februari van dit jaar werd deze grens niet gehaald. In vergelijking met de eerste vijf maanden van 2018 is de koopsom met 8,% gestegen, ten opzichte van het gehele jaar 2018 bedraagt de stijging 5,1%. De koopsom van het Kadaster is gebaseerd op het moment van overdracht van woningen bij de notaris, gemiddeld 3 maanden na de datum van aankoop. De Prijsindex Bestaande Koopwoningen van het CBS en het Kadaster (2015=100),bereikt omgerekend naar euro in mei voor het eerst de grens van € 300.000.

Flinke verschillen per provincie 

De verschillen in koopsom tussen de Randstad provincies en de overige provincies blijft groot. In Groningen kost een woning gemiddeld € 217.000 tegenover bijna € 389.000 in Noord Holland. Bij de koopsomontwikkeling zien we eveneens grote verschillen. In Drenthe en Noord Holland blijft de koopstijging beperkt tot 5 á 6%. Friesland en Zeeland lijken een inhaalslag te maken, de stijging van de koopsom bedraagt in vergelijking met deze maanden van vorig jaar bijna 11% en 13%.

In de meeste provincies daling van transacties 

In Zuid Holland en Noord Brabant is de daling van transacties met ruim 5% het grootst. In Flevoland en Groningen zien we een stijging van 3% tot 4%. De afgelopen maanden is in verschillende provincies het aantal transacties met meer dan 10% is gestegen ten opzichte van vorig jaar. De grote vraag is natuurlijk of deze trend zich de komende maanden voortzet. De huidige achterstand van 2,5% kan dan snel worden omgebogen in een voorsprong.

Benieuwd naar alle grafieken? 

U vindt ze in het uitgebreide rapport van woningmarktcijfers.nl