Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Geen verplichte overlijdensrisicoverzekering voor NHG

Terug naar overzicht

Wilt u in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. De verplichting van een overlijdensrisicoverzekering bijvoorbeeld. Dat gaat vanaf 2020 veranderen. 

Voor chronisch zieken, ouderen en ex-patiënten is het in de regel niet eenvoudig een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. En als de verzekering wordt afgesloten, is dat vaak tegen een hoge premie. Bij hypotheken met NHG die vóór 2018 werden afgesloten werd een overlijdensrisicoverzekering verplicht gesteld. Zonder deze verzekering was het simpelweg niet mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten. Deze verplichting kon het afsluiten van een hypotheek dus flink in de weg staan. 

Vanaf 2020 vervalt de verplichting van een overlijdensrisicoverzekering ook voor bestaande hypotheken met NHG. Met het komen te vervallen van de overlijdensrisicoverzekering voor een hypotheek met NHG, hoopt NHG de woningmarkt toegankelijker te maken voor deze specifieke doelgroep. Het is echter niet aan te raden om vanaf 2020 uw overlijdensrisicoverzekering dan maar direct op te zeggen bij een lopende hypotheek met NHG. Deze verzekering is bedoeld als zekerheid voor uw nabestaanden op het moment dat u weg komt te vallen. Mocht het inkomensgat dan heel groot zijn, dan is deze verzekering bedoeld om dit gat enigszins te dichten door de uitkering van een eenmalig afgesproken bedrag.