Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Hoe duurzaam is uw interieur?

Terug naar overzicht

Hebben we het over duurzaam wonen, dan denken we al snel aan het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp. Maar duurzaam wonen gaat verder dan het toepassen van energiebesparende maatregelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met uw interieur? 

Koop bewust, kies verantwoord

Is uw bank aan vervanging toe? Of bent u op zoek naar een nieuwe lamp boven de eettafel? Dan is de kans groot dat u bij uw zoektocht door de bomen het bos niet meer ziet. De keuze is reuze! Laat u bij uw keuze niet alleen leiden door kleur of model en ga bij de aanschaf van een duurder product zeker niet over één nacht ijs. Verdiep u (ook) eens in de duurzaamheid van het meubelstuk. Is het gemaakt van goede, eerlijke materialen? Wordt het op een milieuvriendelijke manier gemaakt en getransporteerd en bevat het schadelijke stoffen? Ook belangrijk; wat is de verwachte levensduur en kan het naderhand worden gerecycled of hergebruikt? Heeft u uw keuze gemaakt? Slaap er dan nog één (of twee) nachtjes over. Ook hier geldt; bij twijfel, niet doen.

Verf duurzaam

Voor zowel verf op terpentine- als verf op waterbasis geldt dat het giftige stoffen (kan) bevat(ten) die vrijkomen bij het verven en het uitharden van de verf. Heeft u wel eens overwogen om te kiezen voor een verf met natuurlijke pigmenten zoals kalk of gips? Voorbeelden van duurzame verfmerken zijn Fairf, Farrow&Ball of Aquamaryn. Voor deze duurzame merken betaalt u misschien iets meer, maar bent u wel lief voor uzelf én het milieu! 

Hoe schoon maakt u schoon?

Veel schoonmaakmiddelen bevatten fosfaten, bleek, chloor of desinfectiemiddel. Stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, maar ook geen positieve bijdrage leveren aan uw eigen gezondheid. Heeft u wel eens overwogen om over te stappen op ecologische of natuurlijke was- en schoonmaakmiddelen?

Led there be light

Een positieve bijdrage aan het milieu én uw portemonnee levert u letterlijk in een handomdraai! Door halogeen- en gloeilampen te vervangen voor led-verlichting bent u goed bezig. Eén led-lamp verbruikt 85% minder energie, gaat zo’n 20 jaar mee en bevat geen gevaarlijk kwik. Misschien wel de meest eenvoudige manier om uw interieur te verduurzamen.

Eerlijke materialen

Maak een bewuste keuze door gebruik te maken van natuurlijke of gerecyclede materialen. Denk aan materialen als hout, riet, rotan of bamboe, natuurlijke stoffen als wol, katoen en jute en maak alleen gebruik van gerecycled glas en plastic. Kiest u voor houten materialen, let er dan op dat deze voorzien zijn van het FSC keurmerk. Zo weet u zeker dat de productie heeft plaatsgevonden volgens de strengste eisen van natuurbescherming en dat er een eerlijke prijs is betaald aan arbeiders en lokale bevolking.

Een duurzaam (t)huis voor vandaag en de wereld van morgen!