Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Huurwetgeving belemmert vernieuwing

Terug naar overzicht

Alleen winkelcentra die hun aanbod weten te vernieuwen hebben kans van overleven. Retailers die aanbodgestuurd denken zijn niet meer van deze tijd. Helaas ligt de focus bij de huidige huurwetgeving nog steeds op de grijze middenmoot, terwijl de Nederlandse consument dat meer dan zat is.

Steeds meer winkels in ons land komen leeg te staan. Toch worden er aan de randen van steden nog nieuwe winkelcentra bijgebouwd. Gemeenten als Zoetermeer, Nijmegen, Almelo, Emmeloord, Breda en Almere doen daar graag aan mee. Tot grote verontwaardiging van John van Haaren, topman van Unibail Rodamco. “De steden proberen op deze manier nog zoveel mogelijk geld binnen te halen en zo hun begroting rond te krijgen. En niemand fluit ze terug, ook de provincie doet dat onvoldoende.”
Uniubail Rodamco exploiteert in Nederland een paar grote winkelcentra zoals het Stadshart in Amstelveen en Leidsenhage in Leidschendam. Ook daar loopt de leegstand op maar het lukt niet om de lege plekken met nieuwe winkelketens te vullen. Er zijn best winkels die de consument graag zou willen zien maar die durven het uiteindelijk niet aan. Van Haaren gelooft nog wel in winkelcentra maar niet in die van veertig jaar geleden. “De bestaande winkelcentra in Nederland zijn te klein, te laag en de wandelpaden zijn te nauw. Vandaag de dag moeten winkels mooi, hoog en groot zijn. Merkpresentatie staat centraal. Alles wat emotieloos is kan prima via internet worden verkocht. Maar accessoires en kleding zullen altijd het grootste omzetdeel van winkelcentra blijven.”
Volgens Van Haaren blijven teveel retailers in Nederland aanbodgestuurd denken. “De consument is niet gek. Er zijn talloze winkelbedrijven die het meer dan goed doen, zoals Hema, Rituals en G-star. Stilzitten kan niet. De huurwetgeving is nu gericht op behoud van de grijze middenmoot maar Nederland is dat zat. De consument wil vernieuwing van het winkelaanbod. Helaas staat de veertig jaar geleden vastgestelde huurwetgeving met oneindige huurcontracten dat al jaren in de weg.”