Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Let goed op bij kopen van een nieuwbouwwoning

Terug naar overzicht

Uw eigen huis laten bouwen. Wie droomt er niet van? Alles inrichten naar uw eigen smaak. Van baksteen tot dakpan en woonkamer tot zolder. Uw inrichting, uw keuze, uw droomhuis. Wilt u dat het een droomhuis blijft, let dan voor, tijdens en na de bouw goed op.

Spookhuis

Een nieuwbouwwoning heeft voor veel mensen vooral voordelen. U hebt veel minder onderhoud aan uw woning. De woning voldoet aan de nieuwste veiligheidseisen en de woning is doorgaans goed geïsoleerd en daardoor energiezuiniger. Een nieuwbouwwoning vergt echter ook de nodige aandacht. Vanaf het slaan van de eerste paal tot aan de oplevering zult u betrokken moeten zijn en blijven om ervoor te zorgen dat uw droomhuis geen spookhuis wordt.

Afspraken nakomen

Zorg daarom dat u zo nu en dan eens de bouwplaats oploopt om te controleren hoe de bouw verloopt en of het bouwbedrijf de afspraken die jullie hebben gemaakt ook echt nakomt. Zitten de stopcontacten op de juiste hoogte? Draait de deur de juist kant op? Zit de waterafvoer in de badkamer op de juiste plek? Dit is hét moment om er nog iets aan te doen wanneer afspraken niet worden nagekomen.

Schakel experts in

Accepteer ook dat u niet overal verstand van hebt. Bouwtechnische zaken zijn vaak complex van aard en controleren of deze goed zijn uitgevoerd kan soms lastig zijn. Schakel daarom een expert in die u kan helpen. Is de fundering goed geplaatst, zijn de leidingen goed gelegd, en geldt dat ook voor de vloerverwarming? Laat tijdens de bouw een expert langskomen om die punten te checken waar u geen ervaring mee hebt.

Gebruik deze expert gedurende de gehele bouw van de woning, maar ook tijdens de oplevering. Dat is namelijk het moment dat een lijst gemaakt gaat worden met alle gebreken, die vervolgens gemeld worden in het opleveringsrapport. Zodra uw handtekening onder die lijst komt te staan, gaat u akkoord met alles wat daarop staat. Komen er later gebreken aan het licht, die niet op de lijst staan, dan loopt u het risico dat de kosten voor reparatie niet meer verhaald kunnen worden.

Pas op voor meerwerk

Let op dat een nieuwbouwwoning gevoelig is voor meerwerk. Iedere aanpassing kost extra geld. Een uitbouw, een zolderraam, een dakkapel. Maar ook verleggen van leidingen en aansluitingen is allemaal meerwerk. Dat geeft niet, maar het is goed om u er bewust van te zijn. Om de kosten uit meerwerk te beheersen, kunt u de meerwerklijst van het bouwbedrijf opvragen en zo uw eigen prioritering bijstellen. Pas ook op voor woekerprijzen. Tijdens de bouw bent u snel geneigd ‘ja’ te zeggen tegen een veel te hoge prijs omdat de druk hoog is. Het is echter soms voordeliger om de aanpassing in een later stadium uit te voeren door een ander bouwbedrijf, tegen een veel lager tarief.

Overschrijden bouwtermijn

Wachten duurt vaak lang en helemaal als het om uw droomhuis gaat. De bouw kan zo een jaar in beslag nemen. De datum in de koopovereenkomst geeft u gelukkig een beetje zekerheid en iets om naar uit te kijken. Deze datum vertelt hoe lang de bouw van de woning mag duren. Natuurlijk zijn er altijd onvoorziene factoren waardoor de bouw stil kan komen te liggen. Feest- en vakantiedagen, maar ook strenge vorst kunnen de bouw voor een korte tijd stilleggen. Heeft het bouwbedrijf de termijn onrechtmatig overschreden, dan hebt u recht op een schadevergoeding. Wanneer u hiervoor in aanmerking komt, staat vastgelegd in de koopovereenkomst.

Hersteltermijn verborgen gebreken

Ondanks dat u voor en tijdens de bouw zeer betrokken bent geweest en tijdig hebt bijgestuurd, kan het zijn dat er na oplevering toch nog gebreken boven water komen. U hebt dan nog zes maanden de tijd om deze gebreken te melden. Het bouwbedrijf is dan verplicht deze alsnog te herstellen. Voor verborgen gebreken - gebreken die niet eerder ontdekt hadden kunnen worden - blijft de aannemer nog 5,5 jaar aansprakelijk. Voor ernstige gebreken, zoals constructiefouten, zelfs nog twintig jaar.