Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Maximale lening verlaagd voor energieneutrale woningen

Terug naar overzicht

Huizenbezitters met een woning die een energieprestatiecoëfficiënt van 0 of lager hebben mogen, als het aan het ministerie van Financiën ligt, vanaf 2019 niet meer dan 20.000 euro bovenop de maximale financieringsgrens lenen. Dat is 5.000 euro minder dan de huidige afspraken.

Het energieprestatiecoëfficiënt

Iedere nieuwbouwwoning moet zo energiezuinig mogelijk gebouwd worden. Om te kunnen meten hoe energiezuinig een woning nu echt is, is in 1995 het energieprestatiecoëfficiënt (EPC) tot stand gekomen. Met het EPC wordt de energetische efficiëntie van de woning bepaald, vergeleken met een gemiddelde woning uit 1990. De energetische efficiëntie van een gemiddelde woning in dat jaar is vastgesteld op 1. Het is de bedoeling dat woningen ieder jaar lager scoren op de EPC-ladder, waarbij we in 2020 op een EPC van 0 moeten uitkomen en er alleen nog energieneutrale woningen worden gebouwd. Bij de berekening van het EPC wordt gekeken naar het energieverbruik dat gebonden is aan de woning. Denk aan energie voor verlichting en warm water maar ook de energie die nodig is voor de verwarming, koeling en ventilatie van ruimtes in de woning.

Nul-op-de-meter-woning

Het ministerie van Financiën heeft nu voorgesteld huizenbezitters te korten op de extra lening bovenop de financieringsgrens. Op dit moment mogen huizenbezitters met een energieneutrale woning 25.000 euro extra lenen bovenop de wettelijk vastgelegde financieringsgrens. Dit zou vanaf 2019 verlaagd gaan worden naar 20.000 euro. De reden hiervoor is dat het EPC te weinig zegt over de mate waarin een woning de energie kan teruggeven aan het elektriciteitsnet. Voor de nul-op-de-meter-woningen blijft de regeling tot 25.000 euro extra lenen bovenop het maximale leenplafond gehandhaafd. Voor deze woningen geldt dat er wel garanties over de energieopbrengst worden afgegeven.