Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Nieuwe regels energiebelasting 2020

Terug naar overzicht

Per 1 januari 2020 verandert de energiebelasting. Het slechte nieuws is dat we meer gaan betalen voor gas en elektra. Het goede nieuws is dat we ook meer terugkrijgen van de belastingdienst. Gaan we er in 2020 dan op vooruit of toch op achteruit?

Vooruit

Volgens de berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving moet het nieuwe belastingstelsel ervoor zorgen een gemiddeld huishuiden er het komende jaar ongeveer 100 euro op vooruit gaat. Goed nieuws dus. Een kanttekening is wel dat woningen die nog veel gebruik maken van gas, de kans lopen er juist op achteruit te gaan met het nieuwe stelsel. De berekening geldt voor een gemiddeld huishouden en zal nog steeds per huishouden afzonderlijk berekend moeten worden om te kunnen weten of u erop voor- of achteruit gaat het komende jaar. 

Belastingteruggave

Het nieuwe stelsel houdt in dat de belasting voor elektriciteit met 1 cent per kilowattuur stijgt. Voor gas stijgt de belasting zelfs met 8 cent per kubieke meter. Daartegenover staat dat huishoudens 213 euro extra bovenop hun huidige belastingteruggave ontvangen. Dit bedrag zou voldoende moeten zijn om ieder huishouden in Nederland erop vooruit te laten geen. Gezien de forse stijging van de belasting op gas, hangt het dus van uw gasverbruik of u komend jaar onderaan de streep meer overhoudt dan in het voorgaande jaar.  

Stimuleren

Nederland wil in 2050 gasvrij zijn. Dan moet er nog wel wat gebeuren. Met de forse verhoging van de belasting op het gas, wil de overheid stimuleren het gasverbruik te verlagen. Hoe duurder de energie wordt, hoe bewuster u als consument ermee omgaat en hoe minder u wilt verbruiken. Met die gedachte heeft de Nederlandse overheid besloten de energiebelasting te verhogen. 

Maatregelen

Om minder energie te gebruiken, zult u maatregelen moeten treffen. Dit zit in kleine dingen, zoals korter douchen en de verwarming minder hoog zetten, maar de grote aanpassingen leveren logischerwijs ook een hoger rendement op. Met het goed isoleren van uw woning maakt u het grootste verschil. Een goed geïsoleerde woning, ten opzichte van een slecht geïsoleerde woning levert een daling in het gasverbruik op van 80 procent. Wat u vervolgens zo’n 2.000 euro per jaar oplevert. 

Wilt u weten of u vooruit of achteruit gaat met de nieuwe belastingregeling, vul dan de 'Advies op maat' vragen in op milieucentraal.nl.