Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Onkruid bestrijden op een milieuvriendelijke manier

Terug naar overzicht

Onkruid is een doorn in het oog van mening tuinbezitter. Het verwijderen ervan kost veel tijd en het is ook binnen no time weer terug. De overheid heeft nu ook nog bepaald dat het gebruik van chloor, azijn en zout niet meer is toegestaan. Wat kunt u dan gebruiken?

Huis-, tuin- en keukenmiddelen

Dat we geen professionele bestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken om het onkruid en de groei ervan tegen te gaan, weet bijna iedereen wel. Jarenlang waren de huis-, tuin- en keukenmiddelen als chloor, schoonmaakazijn (lekker goedkoop en toch heel effectief) en zout dé middelen tegen een wildgroei aan onkruid. En geregeld met succes. Omdat de mogelijke schade voor het milieu bij het gebruik van deze middelen niet is beoordeeld, heeft het ministerie besloten dat deze middelen niet geschikt zijn om te gebruiken als gewasbestrijdingsmiddelen. Wat kunt u dan wel doen om het onkruid te verdelgen? 

Onkruidbrander

Gebruik een onkruidbrander, waarbij er een onderscheid gemaakt kan worden tussen een gasbrander en een elektrische brander. Met een gasbrander verhit u met een open vlam een paar seconden het onkruid. Een gasbrander wordt vaak op stenen gebruikt. In borders bestaat de kans dat omringende planten worden beschadigd. Elektrische branders zijn veiliger dan gasbranders omdat deze geen open vlam hebben, maar werken op basis van verhitte lucht. Door middel van een afschermkap worden omringende planten beschermd waardoor de elektrische brander ook geschikt is voor het gebruik in borders. 

Kokend water

Kokend water is ook een zeer effectieve en milieuvriendelijke manier van onkruidbestrijding. Door kokend water van korte afstand direct uit de waterkoker of pan op de kop van de plant te gieten, sterft deze af. U hoeft niet per se water uit de kraan te pakken. Het gietwater van de aardappelen of groente kan ook prima gebruikt worden. Hebt u te maken met grote planten, snijd het onkruid dan eerst onderaan af voordat u aan de slag gaat met het kokende water.

Stomen

Stoomapparaten nemen toe aan populariteit wanneer het gaat om het milieuvriendelijk verwijderen van onkruid. Er zijn verschillende stoomapparaten die u hiervoor kunt gebruiken. Misschien hebt u nog wel een handstoomreiniger in huis. Deze kunt u ook prima gebruiken om het onkruid te verwijderen. Met de kleine puntsproeier is deze manier vooral geschikt voor kleine oppervlakten of tussen overige begroeiing. De onkruidstomer werkt vergelijkbaar als de handstoomreiniger maar is speciaal geschikt voor het verwijderen van onkruid. De onkruidstomer heeft drie verschillende koppen voor het verwijderen van de verschillende soorten onkruid. 

Mechanische onkruidborstel

Naast het gebruik van heet water en stoom, kunt u ook de mechanische onkruidborstel proberen. Er zijn legio handmatige alternatieven, maar die zijn vaak behoorlijk tijdrovend. De mechanische onkruidborstel werkt sneller door een automatisch draaiende borstel, waarmee het onkruid wordt weggeslagen. Ook de onkruidborstel heeft verschillende opzetstukken. De onkruidborstel is ook handig om groene aanslag op de terrastegels te verwijderen. 

Op zoek naar nog meer milieuvriendelijke tips? Bekijk dan eens de tuinonderhoud tips van Milieu Centraal.