Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Private lease van invloed op hypotheek

Terug naar overzicht

Het privé leasen van een auto wint aan terrein. Steeds meer huishoudens kiezen voor deze optie. Maar wat voor gevolgen heeft een private leasecontract eigenlijk op de hoogte van uw hypotheek?

Nadelige gevolgen

Het succes van private leasen heeft er vooral mee te maken dat u niet in een keer al uw spaargeld naar de autodealer hoeft te brengen. U betaalt een vast bedrag per maand voor een bepaald aantal kilometers per maand, waar ook nog eens uw verzekering, wegenbelasting, pechhulp, het onderhoud en reparatie bij inzitten. U hoeft alleen nog de brandstof, bekeuringen en eventuele kilometers buiten de afgesproken maandkilometers te betalen. Top toch? Waar veel mensen echter geen rekening mee houden is dat private lease direct nadelige gevolgen heeft voor de hoogte van uw maximale hypotheekbedrag. 

Financiële verplichting

Zodra u een auto gaat leasen, wordt dit geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Hebt u een contract van voor 1 juli 2016, dan staat het gehele bedrag geregistreerd. Leaset u na deze datum dan is 65 procent (financieel deel) van dit bedrag geregistreerd. De resterende 35 procent zijn servicekosten en worden niet geregistreerd. Deze 65 procent die geregistreerd staat, wordt gezien als een financiële verplichting en door de geldverstrekker ook als dusdanig beoordeeld. Dit heeft daarom directe negatieve gevolgen voor de hoogte van het maximaal te lenen hypotheekbedrag. 

Serieus

Graag laten wij u in een rekenvoorbeeld zien wat de invloed van private lease is op de hoogte van uw hypotheekbedrag. We doen dit aan de hand van Mark en Anton. Mark en Anton hebben allebei hetzelfde jaarinkomen; €50.000. Mark kocht een auto van €16.800 van zijn spaargeld. Volgens de huidige leenregels, bij een toetsrente van 1,7% en een hypotheek met een looptijd van 30 jaar kan hij een maximaal hypotheekbedrag van €235.754 opnemen. Anton rijdt net zo'n dure auto als Mark, maar heeft gekozen voor private lease. Hij betaalt gedurende een looptijd van 4 jaar € 350 per maand. Bij het BKR staat een krediet geregistreerd van €10.920 (65% van €16.800). Het maximale hypotheekbedrag van Anton komt hiermee op €182.638. Dat is een verschil van ruim €53.000 ten opzichte van de hypotheek van Mark, ruim 3 x de nieuwwaarde van de auto. Dat is serieus geld!

Bent u van plan te verhuizen of wilt u uw hypotheek omzetten, dan is het raadzaam een private leasecontract nog even uit te stellen.