Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Van energielabel F naar nul-op-de-meter

Terug naar overzicht

Provincie Utrecht is in het bezit van de eerste energieneutrale flat. In De Bilt zijn 28 woningen dermate gerenoveerd dat zij nu het label 'nul-op-de-meter' hebben. Hiermee gaan de woningen van energielabel F naar nul-op-de-meter.

Nagenoeg nul

Nul-op-de-meter houdt in dat een woning evenveel (of zelfs meer) energie opwekt als dat het verbruikt. Door een woning te voorzien van energiebesparende aanpassingen, kan een woning energieneutraal gemaakt worden. Voor de woningen in Utrecht geldt dat zij van driedubbel glas zijn voorzien, tevens hebben zij muurisolatie, zonnepanelen en een collectieve waterpomp gekregen. Met deze aanpassingen zijn de energiekosten nagenoeg nul.

Duurzaamheid

Een belangrijk focuspunt van Woonstichting SWW, die de renovatie heeft geïnitieerd, is duurzaamheid. Met de renovatie van de flat in De Bilt had SWW het doel de energielasten te verlagen en het woongenot te verhogen. Daarom hebben de bewoners tevens een nieuwe keuken, douche en cv-ketel gekregen. Tijdens de werkzaamheden hebben de bewoners van de woningen hun flat niet hoeven te verlaten.  

Ambitie

Utrecht zelf is begin dit jaar al begonnen met een proef om acht sociale huurwoningen van woningcorporatie Mitros in Overvecht te renoveren naar woningen met nul-op-de-meter. Eind 2017 vindt de evaluatie plaats en wordt gekeken of het project navolging krijgt. De ambitie is om 50.000 energieneutrale woningen in de provincie te realiseren.