Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Waar moet u op letten bij het kopen van een tweede huis

Terug naar overzicht

Er zijn genoeg redenen om een tweede huis te overwegen. Een plek om het drukke stadsleven te ontglippen, uw kind aan een studiewoning te helpen of als investering. Er zijn echter een aantal zaken waaraan u moet denken voordat u overgaat tot een dergelijke investering.

Financiering

De financiering van een tweede huis is de eerste hobbel die genomen moet worden. Indien u niet beschikt over (veel) eigen vermogen om het huis te financieren, zult u een tweede hypotheek moeten nemen. Indien de tweede woning niet gezien wordt als hoofdverblijf zijn er niet veel hypotheekverstrekkers die u van het volledige bedrag willen voorzien.

Het huis dient in de eerste plaats aan bepaalde regels te voldoen. Het huis moet bijvoorbeeld van steen zijn, over een fundering beschikken en met pannen zijn gedekt. Daarnaast wordt verwacht dat u ook eigen financiële middelen inzet. Echter kan de hypotheekverstrekker dan alsnog bepaalde voorwaarden aan de tweede woning stellen.

Geen hypotheekrenteaftrek

Op het moment dat de financiering is geregeld, dient u er rekening mee te houden dat er geen hypotheekrenteaftrek geldt voor een tweede hypotheek. Zelfs niet als u de tweede hypotheek via de hypotheek van uw hoofdwoning laat lopen. Indien u de tweede woning besluit te verhuren en daar inkomsten uit genereert, hoeft u deze niet op te geven aan de belastingdienst.

Forenzenbelasting

Uw tweede woning is inmiddels een feit en compleet ingericht. U geniet al geruime tijd van de rust van het platteland en u ontdekt dat u meer in uw tweede woning, dan in uw hoofdwoning te vinden bent. De kans dat u nu forensenbelasting moet betalen is aanwezig. Forenzenbelasting betaalt op het moment dat u meer dan drie maanden per jaar de beschikking hebt over een gemeubileerde woning in een stad waar u niet staat ingeschreven. Hoe hoog deze belasting is, hangt af van de WOZ-waarde van het huis of wordt vastgesteld door de gemeente waarin het tweede huis staat.

Huis in het buitenland

Liever uw eigen land zo nu en dan ontvluchten door een tweede huis in het buitenland te kopen, dan bespaart u in ieder geval hotelkosten op het moment dat u op vakantie gaat. U betaalt echter wel gewoon belasting over het vakantiehuis. Betaalt u in het land waarin het huis staat al belasting, dan kunt u gebruik maken van een aftrek zodat u niet twee keer belasting betaalt. Daarnaast betaalt u natuurlijk ook gewoon gemeentelijke lasten in de plaats waar het huis staat.

Tip: ziet u tijdens uw zomervakantie het huis van uw dromen, wacht dan met de koop tot in het naseizoen. Dan zijn de prijzen geregeld ook lager.