Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Zo herkent u een asbestdak.

Terug naar overzicht

Het verbod op asbestdaken is voorlopig van de baan. Dat dat wil echter niet zeggen dat asbest ook ineens niet schadelijk meer is voor de volksgezondheid. Het is daarom nog steeds slim een asbestdak te vervangen. Maar hoe weet u of u onder een asbestdak woont?

Risico’s

Met het (voorlopig) terugtrekken van het verbod op asbestdaken haalt een aantal woningbezitters vast en zeker opgelucht adem. Niet omdat ze de risico’s ervan niet snappen, maar de investering die het vervangen van een asbestdak met zich meebrengt is niet gering. Opgelucht ademhalen is fijn. Het is echter nog fijner om adem te halen wanneer u weet dat de lucht die u inademt geen asbest bevat. Om daar zeker van te zijn kunt u in ieder geval checken of uw dak geen asbest bevat. U kunt dan altijd later nog de keuze maken om het dak te vervangen. De druk is van de ketel, dus u heeft alle tijd.

Asbestvezels

Asbest is alleen gevaarlijk als het beschadigd raakt of als het wordt bewerkt. Zodra asbest ongeroerd blijft, is er niet zoveel aan de hand. Het zijn de asbestvezels die bijvoorbeeld na een storm in de lucht zweven en vervolgens worden ingeademd. Is het bouwjaar van uw woning na 1994 dan is de kans zeer groot dat u geen asbestdak hebt. Vanaf dat moment is het bij wet verboden asbest te verwerken in de daken. 

Kenmerken

Is uw woning voor 1994 gebouwd of verbouwd, let dan goed op de volgende kenmerken:

  • Daken van golfplaten met de letters AT, NF en CAF. Zijn deze platen gebruikt bij de totstandkoming van uw dak, dan zit daar naar alle zekerheid asbest in verwerkt. Platen met de letters NT, AF, AFM, NA, AP en AV zijn asbestvrij.
  • Daken van leisteen.
  • Bitumen dakbedekking. Dit soort dakbedekking wordt vaak gebruikt op platte of iets hellende daken.

Golfplaten, leistenen daken en bitumen dakbedekking zijn na 1994 sowieso asbestvrij vervaardigd.

Officiële documentatie

Weet u nog steeds niet zeker of het dak van uw woning asbest bevat, vraag dan bij de gemeente de originele tekeningen en bestekken op. Vaak wordt op deze documenten aangegeven van welk materiaal de daken zijn gemaakt. Staat er ABC op de tekening bij de golfplaat? Dan staat dit voor Asbest Cement en dus is er asbest gebruikt. 

Wanneer u ook nu nog niet met zekerheid kunt zeggen of er asbest is gebruikt bij de bouw, schakel dan voor de zekerheid een expert in.