Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Zo krijgt u uw droomhuis op krappe woningmarkt

Terug naar overzicht

De eerste twee kwartalen van dit jaar is maar liefst een derde van de huizen boven de vraagprijs verkocht. Dat is een nieuw record. Maar hoe zorgt dat u op deze krappe woningmarkt, waarin de vraag groter is dan het aanbod, toch de sleutel van uw droomhuis krijgt?

Verkoper aan zet

In deze woningmarkt kunt u niet meer achterover leunen en afwachten. De verkoper is aan zet, niet de koper. Dat maakt het kopen van uw droomhuis extra spannend. U hebt de touwtjes niet meer in handen, dat heeft de verkoper. De vijver is groot waaruit hij kan vissen, dus het is belangrijk dat u positief opvalt.

Bieden boven vraagprijs

Wees u bewust dat een koper voor een appartement in de eerste twee kwartalen gemiddeld 1,9 procent boven de vraagprijs betaalde. Dat is op een bedrag van 2 ton toch al snel 3.800 euro. Hoewel dat een behoorlijk bedrag lijkt, vergroot u hiermee wel direct uw kansen om aan het eind van de rit toch met de sleutels in uw handen te staan. Let wel op dat u tot 100% van de getaxeerde woningwaarde kunt financieren met een hypotheek. Ligt uw (over)bieding boven de getaxeerde waarde, dan moet u deze financiële ruimte dus wel privé beschikbaar hebben.

Leenplafond

In een woningmarkt als deze kunnen onderhandelingen heel snel gaan. Wanneer u als kopende partij iets te lang twijfelt of te lang niets van u laat horen, is de kans heel groot dat de woning al vergeven is op het moment dat u een knoop hebt doorgehakt. Ga daarom heel goed voorbereid aan de slag. Weet wat uw leenplafond is, kijkend naar zowel uw hypotheek als uw eigen geld. Dan weet u tot hoever u maximaal kunt gaan in de onderhandeling. Laat de verkoopmakelaar ook weten dat de financiering voor de woning geen probleem is. Speel u echter nooit in de kaart door direct uw leenplafond te benoemen.  

Waarde van de woning

Spreek voor uzelf een maximaal bedrag af dat u wilt betalen voor de woning. Dit staat los van uw leenplafond. Wat vindt u de woning waard? Check dit bijvoorbeeld aan de hand van de WOZ-waarde die u gratis kunt opvragen. Kijk ook naar de staat van de woning, de plek, de wijk, et cetera. Tel al deze elementen bij elkaar op en geef daar voor uzelf een maximale waarde aan. Dit helpt u in het snel schakelen tijdens de onderhandelingen.

Aankoopmakelaar

Vindt u het lastig zelf de onderhandelingen te doen? Schakel dan bij de eerste bezichtiging al een aankoopmakelaar in. Dit bespaart een extra bezoek aan de woning en dus tijd. De aankoopmakelaar kan u vervolgens heel goed helpen het maximale uit de onderhandelingen te halen, op basis van uw wensen.

Balans

Onderhandelen blijft altijd lastig, helemaal wanneer u zelf heel erg enthousiast bent. Te enthousiast is niet goed voor uw positie, te neutraal geeft het beeld dat u de woning niet graag genoeg wilt. Te kritisch kan worden ervaren als lastig, te laks kan op latere termijn weer problemen opleveren. Probeer daarin een balans te vinden of laat de onderhandelingen over aan de aankoopmakelaar.

Vraag ook naar de voorwaarden van verkoper en probeer daar op in te spelen. Willen zij nog even in de woning blijven, of juist snel van de woning af? Stem uw planning, indien mogelijk, daar op af.

Succes met de huizenjacht!