Op Lees-Meer.nl vind je de content rondom wonen en lifestyle. Voor jou op maat verzameld!
Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van
Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Zo voorkomt u slapeloze nachten door muggen

Terug naar overzicht

Heerlijk die zomer. Ramen wagenwijd open. Een zachte bries over uw gezicht als u ’s avonds op bed ligt. Totdat u wakker wordt van irritant gezoem om u heen. Een mug in de slaapkamer. Snel op muggenjacht en de ramen maar weer sluiten. Wat kunt u ertegen doen?

Geurprofiel

De een heeft er meer last van dan de ander. Muggen. Naast het irritante gezoem in uw oor ‘s nachts, kunnen de muggenbulten u overdag flink wat overlast bezorgen. En waarom hebt u er alleen last van en uw partner niet? Dat heeft alles te maken met de geurstoffen die u afstoot en de kooldioxide van uw adem. Daarbij is de ene geur aantrekkelijker voor de mug dan de ander. Word u vaker gestoken dan uw partner, dan sluit uw geurprofiel aan op die van de mug. Een mug ruikt dit geurprofiel al op 70 meter afstand. Wanneer de mug dichterbij komt, gebruikt het zijn warmtewaarneming om te bepalen waar hij gaat steken. 

Verwijder de bron

Leuk, maar hoe zorgt u ervoor dat u niet meer ten prooi valt aan deze stekende insecten? Ten eerste, door de bron te verwijderen. Woont u in de buurt van stilstaand water, dan is de kans heel aannemelijk dat hier een zwerm muggen boven vliegt. De weg van dit stilstaande water naar uw slaapkamer is zo gevonden. Stilstaand water kan een vijver zijn, maar bijvoorbeeld ook water in de dakgoot of bloembak op het balkon. 

Sluit deuren en ramen

Hebt u de bron gevonden, verwijderd en nog steeds last van muggen? Of is verwijderen van de bron simpelweg geen optie, dan wordt het zaak de muggen buiten te houden. Zoals gezegd ruikt een mug uw geurprofiel al op 70 meter afstand. Wanneer u ’s nachts uw raam open hebt staan en er vliegt toevallig zo’n beestje voorbij, dan weet de mug u feilloos te vinden. Tenzij uw bed meer dan 70 meter van het raam staat, maar die kans is niet zo heel groot. Ramen dichthouden dus. Het is overigens een fabel dat muggen op licht afkomen. U kunt dus prima een lampje aandoen. Het is de warmte van de lamp waarop ze afkomen. 

Horren en klamboes

Is het raam sluiten geen optie, omdat u anders de slaapkamer uitdrijft, dan is een hor voor het raam de oplossing. Dan kunt u toch uw raam openzetten en heeft de mug geen kans om binnen te komen. Een ventilator of airco is geen middel om muggen buiten de deur te houden. De mug laat zich niet tegenhouden door een beetje wind. Is een hor voor uw raam niet mogelijk, bind dan een klamboe van fijn gaas boven uw bed. 

Wijzig uw geurprofiel

Weten de muggen u toch nog te vinden, dan is het tijd uw geurprofiel aan te passen. Dit houdt niet in dat u ineens heel veel knoflook moet gaan eten, muggen trekken zich niets aan van deze geur. Ook van een citronellakaars is niet bewezen dat deze muggen op afstand houdt. U hebt andere geurmiddelen nodig om de mug aan u voorbij te laten vliegen. Uzelf insmeren met DEET is de meest effectieve wijze om de mug letterlijk om de tuin te leiden. Helaas is DEET niet zo heel goed voor de gezondheid, omdat 20 procent ervan door de huid wordt geabsorbeerd. Maar effectief is het zeker. Een andere gezondere optie is het gebruik van eucalyptusolie met citriodol. Het stoot muggen af en is niet schadelijk voor de gezondheid. 

Fijne nachtrust.