Inspiratie Steenhuis Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Steenhuis Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Wel of geen makelaar inschakelen?

Terug naar overzicht

Wanneer je de beslissing hebt genomen dat je je huis wilt gaan verkopen, schieten er waarschijnlijk honderd verschillende vragen tegelijkertijd door je hoofd. En met een woningmarkt die volop op stoom is, is de vraag of een makelaar nog wel nodig is?

Wanneer je overweegt je huis te verkopen en je twijfelt of je een makelaar in moet schakelen dan moet je de volgende 5 vragen stellen:

1) Vraag naar ervaringen in je omgeving

Hoewel de mensen in je directe omgeving waarschijnlijk ook niet ieder jaar hun huis verkopen, zijn er vaak wel mensen in je omgeving die recent hun huis verkocht hebben. Hoe is het hen vergaan, hebben ze spijt van hun keuze om wel of geen makelaar in te schakelen en waren ze tevreden met hun keuze?

2)  Kun je je zakelijk opstellen?

Een huis kopen, maar zeker ook een huis verkopen, is een emotionele beslissing. Jouw huis is je thuis, je hebt hier waarschijnlijk veel meegemaakt; zowel mooie als minder mooie momenten. Al deze momenten bepalen jouw gevoel bij het huis. De vraag is dus: ben je in staat om een groot gedeelte van deze emotie te laten gaan en kun je kritiek hebben? Veel kijkers hebben nu eenmaal de behoefte om mogelijke kritische punten te benoemen en hebben geen behoefte om alle persoonlijke verhalen, behorend bij jouw huis, te horen. Je wil dus zelf de kijkers de ruimte geven om van jouw thuis hun nieuwe thuis te maken.

3)  Heb je genoeg tijd om kijkers aandacht te geven?

In de huidige verkopersmarkt, de markt waar de verkopers het meer voor het zeggen hebben, is het verkopen van een huis niet zo moeilijk meer. Een koper is over het algemeen vrij gemakkelijk te vinden. Dus wanneer je je huis zonder makelaar wilt gaan verkopen, is het belangrijk om te beseffen dat je flink overdonderd kan worden door de plotselinge piek aan kijkers die allemaal over elkaar heen buitelen en het liefst allemaal nu je huis willen komen bekijken. Realiseer je dat je, wanneer je het beste resultaat wilt gaan behalen, dus genoeg tijd inruimt om zoveel mogelijk kijkers rond te leiden en die kijkers zo te managen dat ze een goed gevoel overhouden aan de bezichtiging. Slim plannen is dus een must!

4) Beschik je over een goed netwerk?

Een netwerk is belangrijk voor de verkoop van je huis. Wil je zo’n hoog mogelijke opbrengst voor je huis krijgen, dan is het belangrijk dat zo’n groot mogelijke groep mensen op een bepaald moment je huis te zien krijgt. Eigenlijk is dat principe heel simpel. Wanneer maar vijf mensen weten dat je huis te koop staat, zullen er vijf mogelijke kandidaten zijn. Wanneer je niet alleen je eigen netwerk aanboort, maar een zo groot mogelijke groep kandidaten, zal de uiteindelijke opbrengst hoger zijn.

5)  Heb je ervaring om te onderhandelen?

Sommige mensen weten op alles korting te krijgen, andere mensen generen zich nog op een buitenlandse markt waar er van je verwacht wordt dat je onderhandelt. Daar waar het op een marktje over een paar euro gaat, gaat het bij huizen om serieus geld. Voor je dus beslist hoe je je verkoop aan gaat pakken, is het belangrijk jezelf de vraag te stellen of je hier goed in bent. En hier kunnen - zelfs wanneer je denkt dat je hier heel goed of juist helemaal niet - nog verrassingen ontstaan tijdens een onderhandeling.

 

Wanneer je op bovenstaande vragen goede antwoorden hebt, ben je al een flink eind op weg in je keuze of je het zelf kunt of niet. Ondanks dat is het toch aan te raden om één of twee makelaars vrijblijvend uit te nodigen voor een gesprek. Bespreek tijdens zo’n gesprek de bovenstaande vijf punten en vraag ook eens naar hun onderhandelingsresultaten. Zo krijg je een mooie indicatie van hun prestatie ten opzichte van andere (internet) makelaars. 

Benieuwd hoe de makelaars van Steenhuis Makelaars werken? Plan een vrijblijvend verkoopadviesgesprek! 0592-318000 / info@steenhuis.nl