Inspiratie Van Dorsten Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Van Dorsten Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

De perfecte voorbereiding op jouw (eerste) hypotheekgesprek

Terug naar overzicht

Een hypotheek afsluiten is voor veel mensen een stressvolle aangelegenheid. Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden over iets waar je misschien minder goed in onderlegd bent. Een goede voorbereiding op het hypotheekgesprek is daarom goud waard.

Stress

Je zit (voor het eerst) met de hypotheekadviseur om tafel en de eerste vraag die hij stelt is hoeveel je denkt dat je wilt gaan lenen. Je wangen beginnen te gloeien, je hersenen draaien op volle toeren. Je hebt geen enkel idee. Laat jouw loonstrook dan maar even zien, dan gaan we rekenen wat je per maand kunt besteden en hoe hoog jouw maximale hypotheek kan zijn, probeert de adviseur. Met het schaamrood op je kaken geef je schoorvoetend toe dat je er niet aan hebt gedacht een loonstrook 
mee te nemen. Je wordt met de seconde meer onzeker en de stress slaat je om het hart. 
Zo krijg je nooit een hypotheek!

Verplichte documenten

Wees gerust, je bent niet de enige die het afsluiten van een hypotheek spannend vindt. Het is een noodzakelijk kwaad, waar je minimaal verstand van hebt. Toch kan je je heel goed voorbereiden op een dergelijk gesprek, zonder dat je je direct hoeft te verdiepen in de theorie. Want daar kan de adviseur je juist heel goed bij helpen. Zorg in eerste instantie dat je jouw documenten goed op orde hebt. Om überhaupt een hypotheek af te kunnen sluiten, moet je de volgende documenten kunnen overhandigen:

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart).
  • Een salarisstrook die niet ouder dan drie maanden is.
  • Een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Deze kunt u opvragen bij jouw werkgever of zelf downloaden op mijnpensioenoverzicht.nl.
  • Een werkgeversverklaring met daarin jouw jaarinkomen en details over jouw dienstverband.
  • De belastingaangifte van het afgelopen jaar.
  • Informatie over eventuele andere leningen, plus bewijs van aflossingen. Denk hierbij ook aan een eventuele studieschuld.
  • Een afschrift van jouw spaar- en/of beleggingsrekeningen.
  • Een taxatierapport, indien aanwezig, van niet ouder dan zes maanden.

Zo, deze vragen zijn hiermee in ieder geval getackeld. De adviseur heeft nu in ieder geval voldoende informatie om de hoogte van de hypotheek te kunnen bepalen. Het eerste stressmoment is al uit de lucht.

Soort hypotheek

Nu moet je nog gaan nadenken over het soort hypotheek dat je wilt afsluiten. Enerzijds wil je natuurlijk een zo’n laag mogelijke rentelast, maar wat zijn jouw wensen op de lange termijn? Heb je eigen geld dat je wilt inbrengen? Ben je iemand die voor zekerheid gaat met een rentevastperiode of durf je risico te lopen met een flexibele maandlast? Kan je je dat überhaupt permitteren? Vragen die jij jezelf vooraf alvast kan stellen en waar je alvast een mening over kunt vormen. Denk ook na over de mogelijkheid een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie. Praat er eens over met jouw omgeving. Wat vinden zij? Probeer dan voor jezelf alvast een richting te kiezen.

Iedere eerste keer is lastig, helemaal als het gaat om een dergelijk grote financiële verplichting die je aangaat voor de komende jaren. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar onthoud ook dat je niet direct een keuze hoeft te maken.  Dat geeft wellicht ook wat lucht. 

Een eerste oriënterend gesprek is sowieso altijd gratis. De adviseur kijkt dan naar jouw mogelijkheden en maakt samen met jou een stappenplan om zodoende tot de hypotheek te komen die het beste bij jouw situatie past.

Neem contact op met onze hypotheekafdeling  en bel 088-555 1 999 of mail naar info@hyp.vandorsten.nl
Onze adviseurs helpen je graag verder!