Inspiratie Van Dorsten Makelaars

Ontvang maandelijks het nieuwe woningaanbod en woonnieuws van Van Dorsten Makelaars
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

De voor- en nadelen van een waterontharder

Terug naar overzicht

In Nederland zijn wij gezegend met schoon drinkwater uit de kraan. Toch kunnen we zelf nog iets aan de kwaliteit van het water verbeteren door het plaatsen van een waterontharder. Vooral in gebieden met hard water kan dit een uitkomst zijn. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen?

We hebben allemaal wel eens de vlokken in ons theewater zien drijven, omdat de bodem van de waterkoker vooral bestaat uit kalk. Of ons afgevraagd of we echt een matte douchewand hebben of dat we er ooit gewoon doorheen konden kijken. Wat dacht je van de verstopte wastafelkranen en douchekoppen? Kalk is hardnekkig en alleen bij goed en regelmatig onderhoud te verwijderen. Want voorkomen kan je het niet. Tenzij….

Er is inderdaad een tenzij. Een waterontharder biedt uitkomst en geeft je kalkvrij water. Zo uit de kraan. Een waterontharder filtert alle aanwezige kalkmoleculen uit het leidingwater. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van het plaatsen van een waterontharder?

Voordelen

Voordeel 1: schone apparaten

Het eerste voordeel is al benoemd. Nergens meer een witte kalkaanslag. Geen witte waas meer op de douchewand of badkamertegels. Geen kalkvlokken meer in de thee en ook op je kristallen wijnglazen geen witte strepen meer zodra je deze uit de vaatwasser haalt. Ook de kranen en douchekoppen hebben baat bij een ontkalker, deze zullen minder snel verstoppen.

Voordeel 2: besparen op was- en schoonmaakmiddelen

Wil je kalkaanslag verwijderen, dan heb je in de regel professionele en dure schoonmaakmiddelen nodig. Dat hoeft niet meer met een waterontharder. Daarmee bespaart je direct op schoonmaakkosten. Ook de vaatwasser en wasmachine gebruiken een stuk minder wasmiddelen.

Voordeel 3: levensduur apparaten verlengen

Je bespaart ook geld omdat de levensduur van uw apparaten wordt verlengd. Interne elementen van koffiezetapparaten, wasmachines en ander huishoudelijk apparatuur hebben geen kans om te verkalken en om die reden kapot te gaan. Daarbij daalt jouw energieverbruik omdat de elementen kalkvrij zijn en daardoor beter presteren met minder energie.

Voordeel 4: beter voor het milieu

Je gebruikt immers minder schoonmaakmiddelen die via de leidingen het riool instromen. Jouw apparaten zijn minder snel aan vervanging toe en de schone apparaten verbruiken minder energie.

Voordeel 5: lichamelijke voordelen

Snel last van een geïrriteerde huid? De kans bestaat dat dat verdwijnt met een waterontharder. Stug haar? Was je haar maar eens met kalkvrij water. Je merkt direct een verschil. Droge huid? Ook dat is verleden tijd.

 

Nadelen

De installatie van een waterontharder kent echter ook enkele nadelen.

Nadeel 1: kosten van de installatie

Het aanschaffen van een waterontharder is niet goedkoop. Dat zit hem vaak niet eens in de kosten voor de waterontharder zelf, de installatie ervan vraagt ook een investering. Daarbovenop komen nog de kosten van het jaarlijkse onderhoud en het zout dat moet worden bijgevuld. Het is echter wel de bedoeling dat een waterontharder zichzelf weer terugverdient.

Nadeel 2: lawaai

Een waterontharder maakt behoorlijk wat lawaai. Dit gebeurt niet iedere keer dat je de kraan opendraait, maar op de momenten dat de waterontharder wordt ‘doorgespoeld’. Dit kan hinderlijk zijn op het moment dat de waterontharder is geïnstalleerd op een open plek.

Nadeel 3: neemt ruimte in beslag

Een waterontharder is er in verschillende soorten en maten, maar welke je ook kiest hij neemt altijd ruimte in beslag. En met het nadeel van de geluidsoverlast, moet deze ruimte er wel zijn. Je kunt hem dus niet op iedere plek kwijt. Voorwaarde is in ieder geval dat hij in de buurt staat van een riolering met sifon. Is dit niet mogelijk, dan zal je die moeten laten maken.

Nadeel 4: bijvullen van het zout

Iedere waterontharder heeft voldoende zout nodig om te kunnen filteren. Dit zout moet maandelijks (ligt een beetje aan de grootte van de ontharder) worden bijgevuld. Dit is een onhandig klusje, maar wel relevant voor de werking van jouw waterontharder.

Aangezien wij het leidingwater in Nederland probleemloos kunnen drinken, hoef je niet te kiezen voor een waterontharder omdat je dan schoon water drinkt. De keuze voor een waterontharder is vaak van veel praktischer aard. Wegen de voordelen op tegen de nadelen, dan is het zeker de moeite waard om je erin te verdiepen!