Inspiratie Verlaan Makelaardij

Ontvang maandelijks het nieuwe woonnieuws van Verlaan Makelaardij
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Een geldig e-mailadres is verplicht.

Door op 'Inschrijven' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Delen via e-mail
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht
E-mailadres incorrect
Dit veld is verplicht

Door op 'Verstuur e-mail' te klikken, gaat u akkoord met onze privacyverklaring.

Vanaf volgend jaar stijging NHG-grens

Terug naar overzicht

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is nog steeds populair. En vanaf volgend jaar kunnen nog meer (potentiële) woningbezitters gebruik maken van een hypotheek met NHG. De NHG-grens gaat namelijk stijgen!

Verantwoorde en betaalbare hypotheek

NHG, wat is dat ook alweer? De NHG verzekert u van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Daarnaast verkleint u de financiële risico’s die een hypotheek met zich meebrengt. Wanneer u een hypotheek met NHG afsluit weet u zeker dat u een hypotheek hebt die past bij uw financiële situatie, omdat deze voldoet aan de normen die door het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) zijn vastgesteld voor verantwoord lenen. Dat is lekker om te weten.

Extra vangnet

Daarnaast zorgt de NHG voor een extra vangnet ten tijde van verandering in de financiële situatie. Stel dat uw relatie eindigt, of - erger - uw partner komt te overlijden. Of u hebt tijdelijk minder inkomen omdat u uw baan verliest of arbeidsongeschikt raakt. Dan is het toch fijn als u de hypotheek gewoon kunt blijven betalen. Hebt u een hypotheek met NHG, dan denkt de geldverstrekker met u mee om te komen tot een oplossing, zodat u toch uw hypotheek kunt blijven betalen en in uw woning kunt blijven wonen. Indien de woning noodgedwongen toch verkocht moet worden tegen een lagere prijs dan de hypotheek, dan kan het zijn dat de restschuld door de NHG wordt kwijtgescholden.

Kosten NHG

Waarom niet iedereen een hypotheek met NHG neemt? Omdat het een soort van verzekering is op de hypotheek. En voor verzekeringen betaalt u. Zo ook voor de NHG. De kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG zijn op dit moment 1 procent van de totale hypotheek, deze kosten betaalt u bij het afsluiten van de hypotheek aan de geldverstrekker. Het voordeel is wel dat deze kosten aftrekbaar zijn en snel zijn terugverdiend doordat u maandelijks een lagere hypotheekrente betaalt.

Stijging NHG-grens

Op dit moment ligt de NHG-grens op 265.000 euro. Volgens het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) stijgt dit bedrag volgend naar de grens van 290.000 euro. Dat houdt in dat meer (potentiële) woningeigenaren in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG. Voor woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energiebesparende maatregelen ligt deze grens zelfs op 307.400 euro. De reden voor deze stijging heeft te maken met de stijgende huizenprijzen.